Stubaste jabuke - Sadnice Kačarević

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Stubaste jabuke

Stubaste jabuke su biološka novina koja omogućava gajenje velikog broja biljaka po jedinici površine (10000 biljaka/ha) i postizanje visokog prinosa na malim površinama. Ova voćna vrsta se odlikuje obrazovanjem uspravne kordunice koja se prirodno ne grana a rađa na rodnim kolačima.

Sadnice stubastih jabuka se gaje bez naslona na rednom rastojanju od 50 cm.U amaterskim zasadima i manjim plantažnim zasadima najbolje ih je saditi kao jednored , dvored ili trored na rastojanju red od reda 50 sm. Sve radne operacije se obavljaju sa zemlje jer visina voćaka ne prelazi 3m u punoj rodnosti.

Rodne grančice stubastih jabuka su naborite rodne grančice i rodni kolači. Ne orezuju se kao ostale, standardne jabuke. Potreba za rezidbom je minimalna i svodi se na proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. Ovo je naročiti značajno kod sorti koje obilno rađaju jer ih tako sprečavamo da prerode i alterativno rađaju svake druge godine.

Vođica se ne sme prekraćivati. Prava, kvalitetna sadnica ne sme tokom svog života da izbije dugačke postrane grane. Ukoliko se to desi, prekraćujemo ih na 2-3 pupoljka. Međutim, ukoliko se letorasti duži od 10 cm pojave na rodnim kolačima gde imamo formirane i cvetne pupoljke, takve letoraste uklanjamo u osnovi. Rezidbom je potrebno izrođeno rodno drvo koje se sastoji od niza rodnih kolača tokom godina rađanja vratiti na 1 do 2 pupoljka.

Stubaste jabuke u toku vegetacije ne treba učestalo zalivati već samo kad se oceni da se pojavio deficit vlage u tlu. Zaliva se sa 40 - 50 litara vode po kvadratnom metru ili do 10 litara vode po stablu.

U ponudi imamo sadnice sledećih sorti stubastih jabuka:

 
 
Back to content | Back to main menu